Magnus Thingnæs

Magnus Thingnæs vart fødd i  1912 i Florø av foreldra Gustav Andreas Thingnæs frå Vevring og Nele Larina Madsdotter Skorpa frå Florø. Faren var handelsmann og dreiv handel først i Bergen og til sist i Florø.

 

Magnus er oppvaksen i Ålesund (familien  flytte dit i 1929). Han flytte til Oslo i 1938 og arbeidde som typograf til han døydde i 1962. I tillegg til arbeidet som typograf skreiv han innlegg og dikt i aviser og bøker.

Magnus Thingnæs blir kalla Florø sin diktar. Han kjende seg heile livet knytt til slekta på Thingneset i Vevring. Magnus Thingnæs var med å skipa Florø-klubben i Oslo og var i mange år aktiv både i denne klubben og Sunnfjordlaget. Han er også omsett til Islandsk og svensk. Magnus skreiv ofte under namnet Mathi (opplysningen er henta frå Kjelda, nr 2-2008).

I innbrettet på boka Når månen står midt i skaret står det: «Magnus Thingnæs er ingen debutant i vanlig forstand. Han har et rikt journalistisk virke bak seg i forskjellige  aviser gjennom 25 år, og han har skrevet fire bøker tidligere, hvorav en diktsamling og to guttebøker. I 1956 skrev han boken: Sunnfjord i Oslo, et festskrift i anlednign Sunnfjordlagets 40 års jubileum. Når månen står midt i skaret er, som er hans første større skjønnlitterære verk, er en uhyre realistisk roman fra sagatiden. Forfatteren kjenner de traktene hvor handlingen foregår og hvor man den dag i dag har historiske minnesmerker som ogå bakgunnen for fortellingen i boken»

 

Bøker av Magnus Thingnæs på Naustdal bibliotek:

  • Min bardoms by. ( 1944)
  • Sunnfjord i Oslo (1956)
  • Når månen står midt i skaret (1959)
  • Blomster frå min barndoms have (1960)
  • Florø Norges vestligste by 100 år (1960)

Bøker i Sunnfjordbasen:

  • De fredløses øy (1948)

 

I boka «Her er so fagert ved høge lid – Dikting og diktarar frå Naustdal og Vevring» utgjeve av Naustdal Sogelag finn vi følgjande av Magnus Thingnæs:

  • På Heilefjell (s. 94)
  • Kveldssang for veslegutt (s. 94)

Boka kan lånast på biblioteket.